Het gemak van een boekhoudprogramma

16 Dec 2022

Het gemak van een boekhoudprogramma

Als je een bedrijf hebt, ongeacht de grootte, is het heel belangrijk om een goed boekhoudprogramma te hebben. Dit boekhoudprogramma kan je namelijk helpen bij het bijhouden van alle financiële gegevens van je bedrijf. Op deze manier weet je precies waar je bedrijf financieel voor staat en kun je beter beleid gaan uitstippelen. Een goed boekhoudprogramma kan je ook helpen bij het maken van offertes en facturen. Dit is erg handig, want je hoeft dan niet alles handmatig in te voeren en kunt sneller werken. Ook urenregistratie kan met een boekhoudprogramma eenvoudiger worden gemaakt. Dit is fijn, want je wilt natuurlijk wel weten hoeveel uur je werknemers werken en of je genoeg uur in rekening kunt brengen. Kortom, er zijn heel veel voordelen te noemen van een boekhoudprogramma. Het is dus zeker aan te raden om een goed programma aan te schaffen als je een eigen bedrijf hebt.

 

Waar moet je op letten bij het kiezen van een boekhoudprogramma?

Als je een boekhoudprogramma gaat aanschaffen, is het belangrijk om goed te kijken naar de verschillende mogelijkheden. Er zijn namelijk veel verschillende programma’s op de markt en het is niet altijd even makkelijk om het programma te vinden dat het beste bij je past. Let bij het kiezen van een programma dus goed op de volgende punten:

  • Het programma moet overzichtelijk zijn. Je wilt namelijk niet in een programma werken waarin je gegevens moeilijk kunt terugvinden.
  • Het programma moet eenvoudig te gebruiken zijn. Je wilt namelijk niet urenlang bezig zijn met het inrichten van het programma of het zoeken van bepaalde opties.
  • Een factuur maken moet eenvoudig zijn (dit geldt natuurlijk ook voor offertes).

 

Kies je voor software of een online boekhoudprogramma?

Als je een boekhoudprogramma zzp gaat aanschaffen, heb je de keuze om voor software of een online programma te gaan. Beide opties hebben voor- en nadelen. Voordelen van software zijn dat je de programma altijd bij de hand hebt en dat je geen internetverbinding nodig hebt om het te kunnen gebruiken. Nadelen van software zijn dat het moeilijker is om up-to-date te blijven en dat je een relatief hoge prijs betaalt. Voordelen van een online programma zijn dat het meestal goedkoper is en dat je altijd up-to-date bent. Nadelen van een online programma zijn dat je afhankelijk bent van een goede internetverbinding en dat je niet altijd direct kunt werken als je geen internetverbinding hebt. Kortom, er zijn heel veel verschillende boekhoudprogramma’s op de markt.

 

Conclusie

Kies het boekhoudprogramma dat bij jou past en snel voor je werkt met alle benodigdheden heeft die het moet hebben. Het moet je tijd besparen in vergelijking met boekhouden via bijvoorbeeld Excel. Kijk kritisch, maar de keuze voor een boekhoudprogramma is meestal altijd beter dan het handmatig doen.