Print zelf je prototype

12 May 2022

Print zelf je prototype

Stel. Je hebt een briljant business idee. Je wilt iets gaan maken dat het leven van veel mensen een stuk gemakkelijker maakt. Je hebt het idee getekend en doorgerekend en je dénkt dat het wel een succes zal worden. Het enige dat nu nog even moet gebeuren is het maken van een prototype. Je kunt dit natuurlijk uitbesteden bij iemand die best heel handig is, maar waarom zou je jouw idee nu al openbaar maken? Als het echt het succes wordt dat jij voor ogen hebt, kun je maar beter alles zelf in de hand houden.

En dus schaf je een 3d printer aan.

Een 3d printer is zo geregeld

Je kunt zo’n apparaat gewoon online bestellen. De kosten vallen mee, zeker als je het ziet als een investering in je bedrijf. De software kan je erbij bestellen en die hoef je alleen maar even te installeren. Is dat een probleem? Dan kun je zelfs een training volgen voor het gebruik van de 3d printer en de bijbehorende software. Veel 3d printers kunnen gewoon uit voorraad worden geleverd. Je kunt er dan direct mee aan de gang. Tenminste…

Je bent er nog niet helemaal

Om te beginnen is het belangrijk dat je er 3d filament bij bestelt. Je moet dit filament zien als de “inkt” voor de 3d printer. 3d Filament kopen kan je lang van van te voren doen. Het is lang houdbaar, als je het tenminste op de juiste wijze bewaart. Niet te warm en ook zeker niet te koud. Het kopen van 3d filament doe je, net als het bestellen van de printer, gewoon online. Let er wel op: er zijn veel verschillende soorten 3d filament te koop in verschillende kleuren. Lees je goed in over de verschillende mogelijkheden en zorg dat je weet voor welk 3d filament jouw 3d printer geschikt is.

Het printen kan beginnen

Alhoewel het printen met een 3d printer nog steeds veel ontwikkelingen doormaakt, kan het toch zomaar zijn dat het printen van jouw prototype heel wat tijd in beslag neemt. Dit heeft te maken met het formaat, maar ook met de moeilijkheidsgraad. Is het printen klaar? Dan kun je het prototype vastpakken en “in het echt” van alle kanten bekijken. Je kunt dan verder met het ontwikkelen van jouw briljante idee.