Zonder problemen je rittenregistratie bijhouden

08 Jan 2021

Zonder problemen je rittenregistratie bijhouden

Heb jij een auto van de zaak en moet je hiervoor je privé kilometers bijhouden? Dat kan soms lastig en ingewikkeld zijn, want soms vergeet je het aantal kilometers op te schrijven. Ook is het soms niet helemaal duidelijk waar je rittenregistratie aan moet voldoen en wat zijn de eisen van de belastingdienst? Je kunt het ook andersom hebben hoe zit het met de zakelijke kilometers die je rijdt in je privé auto. In dit artikel ga ik je een aantal tips geven hoe jij makkelijk je rittenregistratie kan bijhouden. 

Zakelijk rijden zonder bijtelling

De rittenregistratie is voornamelijk bedoeld voor ondernemers die er voor kiezen om zakelijk te rijden, maar geen bijtelling willen betalen. Om in aanmerking hiervoor te komen wordt door de belastingsdienst de voorwaarde vastgesteld dat je niet meer dan 500 kilometers per jaar privé mag rijden. Deze kilometers worden ook wel de niet zakelijke kilometers genoemd. Om te bewijzen dat je niet meer dan 500 kilometer privé hebt gereden moet je een rittenregistratie bijhouden. Het is hierbij verplicht om op te geven wat je merk en type auto is, als je gebruik maakt van rittenregistratie. Natuurlijk is het opgeven van je kentekennummer het allerbelangrijkste, hiermee kun je de kilometerstand mee opslaan. Een rit wordt gedefinieerd als een reisafstand tussen twee adressen. Voor elke rit moeten de volgende gegevens in de administratie staan: de datum, de begin- en eindstand van de kilometerteller, begin- en eind adres en of de rit privé of zakelijk was. Je kunt je rittenregistratie in excel bijhouden, alleen kost dit je wel veel tijd. Maar daar is iets handigs op bedacht, er zijn tegenwoordig software systemen waarbij je makkelijk deze informatie in kan vullen. 

Maak gebruik van digitale rittenregistratie

Het kan soms lastig zijn om je rittenregistratie netjes bij te houden, een goede oplossing is dan om gebruik te maken van een digitale rittenregistratie. Er zijn tegenwoordig veel apps of programma’s die deze software aanbieden, maar op wat moet je nou letten. Het is slim om een systeem te kiezen die aan de eisen van de belastingdienst voldoet. Ik zou je dan aanraden om voor de app van Webfleet te gaan. Met Webfleet logbook kan je de kilometerstand van je dashboard invullen waardoor hij zelf uitrekent wat de kilometerregistratie is. Hierdoor hoef je zelf niet meer aan de gang te gaan met het uitrekenen van de aantal kilometers die je hebt gereden. Je kunt met de app ritrapporten maken die je kunt gebruiken voor je kilometervergoeding en belastingcontroles. Het Fleet management systeem voldoet aan de eisen van de belastingdienst. Naast dit systeem hebben ze ook het voertuigvolgsysteem, dit is vooral handig voor pakketdiensten. Door middel van dit systeem kan je kosten besparen en je service optimaliseren.