Wat is bitcoin?

13 Jun 2021

Wat is bitcoin?

De bitcoin is een virtuele munt, het is een soort van een computercode waar mensen een bepaalde waarde aan hechten. De bitcoin is gedecentraliseerd, dat houdt in dat er geen centrale bank of land is wat de bitcoin uitgeeft. Dit is wel zo met geld, waarmee we onze boodschappen betalen. Maar dit houdt wel in dat er niemand toezicht houdt op de bitcoin, en dus ook niet wanneer de bitcoin op de beurs zou crashen. Hieronder kan je meer lezen over wat bitcoins nou precies zijn en waarom bitcoin kopen.

Bitcoin

Er zijn maar een maximaal aantal bitcoins beschikbaar, namelijk 20.999.849,9769 bitcoins. Bitcoins worden gecreëerd of ontwikkeld door mensen die krachtige computers hebben. Zij maken ingewikkelde berekeningen met die computers. Door die berekeningen wordt het voor gewone gebruikers mogelijk om ook transacties te doen met bitcoins. Elke transactie die gebeurt met een bitcoin worden bijgehouden in een virtueel boek, wat de blockchain heet. De blockchain wordt niet op een centrale plaats bijgehouden, wereldwijd verspreid onder duizenden computers. Het systeem wordt hierdoor ook minder kwetsbaar, zo is de kans op het platleggen van het systeem een stuk lastiger. 

Hoe werkt bitcoin?

Het unieke aan de bitcoin is de manier waarop transacties worden geverifieerd. Door dit goede verificatieproces zorg je er namelijk voor dat fraude zo goed als onmogelijk is. Voor transacties is er rekenkracht nodig, vrijwilligers stellen hiervoor hun computers beschikbaar om deze transacties te bevestigen. Wanneer er een bepaalde hoeveelheid transacties is verwerkt, wordt er een block toegevoegd aan de blockchain. 

Cryptomunten

Bitcoins worden ook wel cryptomunten genoemd, maar niet alle cryptomunten zijn bitcoins. Naast de bitcoins, bestaan er ook nog andere coins. Deze andere coins worden ook wel de altcoins genoemd, en ze werken allemaal volgens dezelfde principe als bitcoin. Als je niet heel erg in de altcoins thuis bent, is het verstandig om eerst er onderzoek naar te doen en te kijken waar ze voor staan. Want er kunnen ook coins tussen zitten, die na een tijdje verdwijnen. 

De voordelen van bitcoins

Er zijn een aantal voordelen gebonden aan de bitcoin. De bitcoin is namelijk decentraal, dit houdt in dat er geen centrale autoriteit achter de bitcoin zit. Daarnaast is ook elke transactie betrouwbaar en transparant. Computers over de hele wereld werken mee aan het maken van deze blockchain, deze informatie wordt dan ook niet op een centraal punt opgeslagen. Hoewel in de blockchain alle bitcoin rekeningen en transacties openbaar te zien zijn, zitten hier geen namen aan verbonden. Hierdoor ben je grotendeels anoniem. Je kan de valuta overmaken naar een ander adres, overal ter wereld. Het fijne is dat dit binnen enkele minuten is geregeld. In de blockchain staan alle gegevens opgeslagen van de rekeninghouders en hun bezit.