Waarom een professionele bureaustoel op werk belangrijk is!
30 Jun 2021
Heb je een kantoorbaan van vijf dagen per week? Dan is een goede bureaustoel een absolute must have! Bij een verkeerde bureaustoel zal je snel last krijgen van lichamelijke klachten. Je weet dan op een gegeven moment niet meer hoe je moet zitten. Een verkeerde bureaustoel kan namelijk voor schouder, rug en nekpijn klachten zorgen. Wanneer je een bureaustoel aanschaft is het belangrijk dat je met een aantal zaken rekening houdt. Hieronder kun je lezen op welke punten je moet letten als je een bureaustoel aanschaft.
De belangrijkste eigenschap van een bureaustoel
Ergonomie is een van de belangrijkste eigenschappen van een goede bureaustoel. Ergonomie betekent dat je de stoel helemaal kunt verstellen naar het lichaam van de gebruiker. Je kunt hierbij de rug, armsteunen, maar ook de zitting van de stoel verstellen. Doordat je de bureaustoel helemaal naar eigen smaak kan instellen, zorg je ervoor dat je in een gezonde houding werkt. Hierdoor heb je minder kans op vervelende klachten. Kies daarom altijd voor een mooie ergonomische bureaustoel. Zo weet je dat je een stoel aanschaft waarbij die goed is voor je lichaam. Een bureaustoel kiezen is niet makkelijk, er zijn namelijk drie punten waar je op moet letten: zitduur, type, de werkzaamheden en lichaamsbouw. De zitduur, hoe langer je zit hoe comfortabeler de stoel moet zijn. De meeste bureaustoelen hebben een zitduur van 3 tot 5 uur en op professionele stoelen kun je ongeveer 8 uur op zitten. Maar het ligt ook aan de werkzaamheden die je doet achter je bureau. Hoe meer instelfuncties je stoel heeft hoe beter! Iedereen heeft een andere lichaamsbouw, hierop kun je een stoel afstellen. Het gaat dan voornamelijk om de lengte en het gewicht van de gebruiker. Vaak zie je dit alleen bij professionele bureaustoelen.
Hoe stel je een bureaustoel in?
Wanneer je een goede bureaustoel hebt, zijn er verschillende instellingen aanwezig op de stoel. Om de perfecte instelling te bepalen, moet je goed in de stoel zitten en goed met je rug tegen de rugleuning aan zitten. Op deze manier kan je pas goed de stoel afstellen. De zithoogte en de zitdiepte kun je bepalen door je voeten plat op de grond te zetten en de benen een rechte hoek vorm te laten maken. De hoogte van de rugleuning moet zo zijn dat je een holling in de onderrug krijgt. De hoogte van de armleuning kan je bepalen door je armen zo dicht mogelijk tegen je lichaam aan te houden en te kijken of je armen een rechte hoek vormen. De kantelkracht van de rugleuning is er om je rug goed te ondersteunen. Probeer je stoel zo goed mogelijk in te stellen, zo voorkom je dat je later last krijg van rugklachten.