Voordelen van zakelijke lease
08 Dec 2020
Moet jij voor je werk het hele land door voor afspraken, wellicht is zakelijke lease de perfecte uitkomst. Ben je eigen ondernemer en is het misschien te riskant om in een keer een nieuwe auto aan te schaffen? Ook voor deze situatie geldt dat zakelijke lease een goede oplossing kan zijn.
Je kunt een auto ook privé leasen, hierbij wordt het wel als bkr geregistreerd. Dit heeft wel gevolgen voor je hypotheekbedrag, waardoor je misschien wel minder hypotheek kan aanvragen.
In dit artikel ga ik je vertellen wat zakelijk leasen precies is en wat de voordelen en nadelen hiervan zijn.
Verschillende leasevormen
Er zijn verschillende opties om een auto te leasen. Financial lease is een vorm van zakelijke lease, hierbij wordt de auto jouw eigendom. Je betaalt hierbij de auto terug in termijnen, het lijkt een beetje op een hypotheek.
Bij operational lease betaal je de leasemaatschappij elke maand een bedrag en blijft de auto eigendom van de maatschappij. Als derde bestaat occasion lease, hierbij kies je voor een jong gebruikte en goed onderhouden auto. De grootste voordelen bij occasion lease zijn de lage prijs en de snelle levertijd.
Wat is zakelijk lease?
Zakelijk lease wordt ook wel auto van de zaak genoemd. De tegenhanger van zakelijke lease is private lease, hierbij huurt een consument een auto voor een bepaalde periode. Bij het leasen van een auto blijft het eigendom van de leasemaatschappij. De maatschappij betaalt dan ook de onderhoud van de auto, maar ook belastingen en schadeverzekeringen.
De ondernemer die de auto leaset betaalt een vast bedrag per maand voor de auto van de zaak. Hij betaalt hierbij ook de benzine of het opladen van de auto als het om een elektrische auto gaat. Vaak kan de ondernemer er voor kiezen om gebruik te maken van een wagenparkbeheer, hierbij is de leasemaatschappij het aanspreekpunt voor de berijders.
De voordelen van lease
Dat mensen een auto willen leasen is erg begrijpelijk. Vaak is het aankopen van een nieuwe auto zeer duur waardoor je in één klap veel geld kwijt bent. Wanneer je een auto leaset betekent het dat je elke maand een vast bedrag betaalt aan de leasemaatschappij.
Dit geldt voor beide gevallen, zowel zakelijke als private lease. Wanneer je zakelijk wilt leasen, kun je ook kiezen voor operationele lease. Hierbij zorgt de leasemaatschappij voor onderhoud en reparatie van de auto. Bij private lease zitten de onderhoudskosten en reparatiekosten altijd in het leasebedrag.
De nadelen van lease
Wanneer je een leaseauto hebt kan je die ook privé gebruiken. Maar ook over je privé kilometers moet je dan wel belasting betalen, als dat tenminste meer dan 500 kilometer per jaar is. Als dat niet zo is moet je rittenregistratie gaan bijhouden. De belasting die je betaalt over je privé kilometers noem je fiscale bijtelling.