Verschillende vormen van leiderschap

25 Jun 2021

Verschillende vormen van leiderschap

Leiding geven kan lastig zijn en daarom is het ook helemaal niet erg om hierin training te krijgen. Vaak wordt leiderschap een beetje negatief gezien in het zakenleven, maar eigenlijk is het iets positiefs. Het geeft namelijk de mogelijkheid om je werknemers te laten groeien en de werksfeer op de werkvloer zo fijn mogelijk te houden of te maken. Hieronder kun je lezen wat leiderschap eigenlijk is, wat leiderschap training is en wat situationeel leiderschap is. 

Leiderschap wat is dat eigenlijk?

Er zijn verschillende soorten definities voor leiderschap. Een veel voorkomende definitie van leiderschap is het beïnvloeden van andere mensen om hun iets te laten doen wat ze misschien niet uit zichzelf zouden doen. Een andere definitie is om je macht te gebruiken en daar een bepaalde uitkomst mee te bereiken. In deze twee definities liggen macht en leiderschap dicht bij elkaar. Er is namelijk altijd macht aanwezig in organisaties. Veel leiders gebruiken macht om bepaalde dingen voor elkaar te krijgen. 

Wat is leiderschap training?

Tegenwoordig bieden veel bedrijven leiderschapstraining aan, er is veel aanbod. De meeste managers kiezen een training om hun presentaties te verhogen, en op welke manier je het beste mensen kan sturen en motiveren. Wanneer je een formele leider bent, geef je jezelf ook leiding. Want naast dat je de werknemers zo goed mogelijk wil begeleiden is het belangrijk dat je jezelf niet vergeet. 

Wat is situationeel leiderschap?

Elke werknemer heeft een andere persoonlijkheid en is dus anders. Verschillende persoonlijke eigenschappen en situaties kunnen de sfeer van het team beïnvloeden. Als je leidinggevende bent wil je graag dat het sfeer binnen het team optimaal is, situationeel leidinggeven helpt hierbij. Situationeel leiderschap is je leiderschap afstemmen op de opdracht, het project of op de persoon. Door je leiderschap per situatie af te stemmen beïnvloed je het gedrag van je teamgenoten om zo het beste resultaat te halen. De toegevoegde waarde van situationeel leiderschap is het inzicht dat je de medewerkers geeft in verschillende fases. Samen ga je ook als team door verschillende soorten fases heen. Je hebt voor situationeel leiderschap een bepaalde theorie waarbij met behulp van een model de fases worden neergezet. Naast de ervaring van de medewerker bepaalt ook de taak hoe je een medewerker uiteindelijk aanstuurt. Er zijn hierbij twee vragen belangrijk. Is iemand in staat om de taak te doen, dit heeft voornamelijk met kunnen en bekwaamheid te maken. Is iemand gemotiveerd om de taak te doen, dit heeft te maken met willen, betrokkenheid of bereidheid. Bekwaamheid en bereidheid worden ook wel samen aangeduid als taakvolwassenheid van een medewerker. Een startende medewerker is misschien bereid om de taak uit te voeren, maar is niet bekwaam om de taak uit te voeren.