Tips om als bedrijf goede afspraken met leveranciers te maken

20 Sep 2021

Tips om als bedrijf goede afspraken met leveranciers te maken

Heb je binnen je bedrijf met leveranciers te maken? Hoewel je natuurlijk hoopt dat alles op rolletjes loopt, is dat in de werkelijkheid helaas niet altijd het geval. Zo kan de kwaliteit van geleverde producten tegenvallen, of kan er een vertraging ontstaan – om maar enkele voorbeelden te noemen. Hoe zorg je voor goede afspraken met leveranciers? De onderstaande tips kunnen voor een betere samenwerking zorgen!

Passend contract opstellen

Bij het maken van duidelijke afspraken met leveranciers, is het zaak om een passend contract op te stellen. Contractmanagement is een belangrijk onderdeel binnen de bedrijfsvoering rondom samenwerkingen. Er kan al snel veel tijd gaan zitten in het opstellen van een contract. Zeker als je hier geen of weinig ervaring in hebt, is er de kans dat het contract niet volledig is. Dit kan voor de nodige problemen zorgen. Het is verstandig om met een handig ecosysteem een contract op te stellen, dat erop is ingericht om een allesomvattend contract samen te stellen. Met een dergelijk systeem kun je per relatie een juist contract opstellen. Voor inkoop- en contractmanagement is dit een krachtige oplossing, waarbij je werkt met verschillende modules en features. Hier heb je baat bij als het aankomt op samenwerkingen met leveranciers, waarbij de samenwerking op een heldere en transparante manier wordt ingericht.

Juiste leveranciers selecteren

Niet alleen de afspraken die je maakt met de leveranciers zijn van belang, maar ook de leveranciers zelf! Ga voordat je in zee gaat eens goed met elkaar in gesprek. Past deze partij bij je bedrijf? Gaat het om een bekende leverancier, waar je misschien al eerder goede verhalen over hebt gehoord? Hoe reageert de leverancier op de afspraken die je voor ogen hebt? Zo’n gesprek zegt al veel over de mogelijk samenwerking die in het verschiet ligt. Mocht je je twijfels hebben, dan is het soms simpelweg beter om geen samenwerking aan te gaan, maar om nog even verder te zoeken naar een andere partij.

Informatie via andere bedrijven

Ken je andere bedrijven in je vakgebied, die samenwerken met vergelijkbare leveranciers? Je kunt eens de stoute schoenen aantrekken, en gewoon een keer vragen hoe het ergens anders wordt aangepakt. Hoe zien de samenwerkingen tussen bedrijven en leveranciers er elders uit? Mogelijk kun je hier al meer informatie over vinden op het internet, anders zijn er waarschijnlijk verschillende personen te vinden die je hier over willen informeren. Het kan sowieso voordelig zijn om met deze collega’s uit het vak in gesprek te gaan: misschien ontvang je tips voor goede leveranciers die je nog niet kende, die je vervolgens direct kunt contacteren.