Tijdelijk inhuren van een interim of ZZP'er

25 Jul 2021

Tijdelijk inhuren van een interim of ZZP'er

Ben je als bedrijf op zoek naar flexibel personeel? Je kan dan denken aan interimmers, zzp'er, uitzendkracht of een freelancer. Je kunt voor projecten bepaalde kennis nodig hebben, die je niet standaard in huis hebt. Maar om nou iemand daar vast in dienst voor te nemen kost te veel geld, je kan dan daarom beter op zoek gaan naar flexibele werkkrachten. Maar het is nog niet zo makkelijk om flexibele werkkrachten te vinden. Niet te vergeten dat deze mensen met bepaalde kennis niet heel goedkoop zijn. Hieronder kun je lezen wat elke term betekent en welke het beste past per situatie.

Interim

Als je het woord interim vertaald is het in het Nederlands tijdelijk. Bij een interim wordt er vaak van tevoren afgesproken wat de werkzaamheden zijn en voor hoelang deze werkzaamheden duren. Een interim kan in loondienst zijn of de werkzaamheden uitvoeren als zelfstandige ondernemer. Je ziet vaak dat interim opdrachten voorbij komen bij grote bedrijven en dan voornamelijk op de juridische en management afdeling. De term interim wordt vaak gebruikt voor tijdelijke hoge posities binnen grote bedrijven. 

Zzp’er

De volledige naam van Zzp’er is zelfstandige zonder personeel, het is een zelfstandige ondernemer die geen personeel in dienst heeft. Er zijn een aantal criteria waar een zelfstandige ondernemer aan moet voldoen. Zelf de werkzaamheden uitvoeren, dus hierbij mag je niet iemand anders inhuren. Het bekendmaken van een ondernemerschap en het streven naar meerdere opdrachtgevers. Je hebt twee verschillende hoofdgroepen bij zzp’ers: namelijk zzp’er producten en zzp’er-eigen arbeid. Met zzp’er producten bedoelen we producten die aan klanten worden verkocht, zoals een slager bijvoorbeeld. Met zzp’er eigen arbeid, is dat je diensten aanbiedt aan bedrijven of aan particulieren. De laatste jaren zijn het aantal zzp’ers in Nederland flink gegroeid, dit komt omdat het aantal ZZP opdrachten is toegenomen. 

Uitzendkracht

Een uitzendkracht is een werknemer die na bemiddeling via een uitzendbureau wordt uitgeleend aan een bedrijf om daar tijdelijk werk te verrichten. Vaak worden er uitzendkrachten gebruikt wanneer een werknemer ziek is of met zwangerschapsverlof gaat. Een uitzendkracht werkt op basis van een uitzendovereenkomst, dit is een contract tussen het uitzendbureau en de uitzendkracht. Als bedrijf heb je geen binding aan een uitzendkracht en hoef je deze ook niet loon te geven. Dit soort dingen worden allemaal geregeld door een uitzendbureau. 

Freelancer

Als freelancer ben je eigen baas, er is hierbij geen dienstverband of werkgever die eisen kan opstellen. Natuurlijk zijn er wel klanten en opdrachtgevers waarmee je samenwerkt. Freelance werk biedt onwijs veel vrijheid, je kan bijvoorbeeld je eigen opdrachten uitkiezen. Je kunt ook zelf bepalen hoelang je voor een opdrachtgever werkt. Freelancen is werken als zelfstandige zonder baas.