Hier moet je op letten als je een zakelijke lening aanvraagt
30 Apr 2021
Als ondernemer kun je een investering op verschillende manieren financieren. Zo kun je bijvoorbeeld jouw eigen vermogen aanspreken. In dat geval ga je geen financiële verplichtingen aan. Niet iedere ondernemer beschikt over voldoende eigen vermogen. Daarnaast vindt niet iedereen het een prettig idee om zijn eigen vermogen aan te spreken voor een investering. Geldt dit ook voor jou? Dan biedt een zakelijke lening uitkomst. Je leent in dat geval geld, zodat je alsnog kunt investeren. Heb je nog niet eerder een zakelijke lening aangevraagd? Dan ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst vertellen wij je waar je op moet letten bij het aanvragen van een zakelijke lening.
Hoe zit het met de looptijd van een lening?
Tegenwoordig zijn er talloze geldverstrekkers die jou de mogelijkheid bieden om een zakelijke lening af te sluiten. Besef je wel dat je deze lening binnen een bepaalde periode terug moet betalen. Veel geldverstrekkers hanteren voor een zakelijke lening een maximale looptijd van vijf jaar. Dit wil zeggen dat je het geleende bedrag binnen vijf jaar volledig terug moet betalen. Hiervoor los je maandelijks geld af. Doe je dit iedere maand netjes? Dan los je de lening probleemloos af. Je kunt de looptijd ook inkorten als je dit wenst.
Wat zijn de maandelijkse kosten?
Sluit je een lening voor jouw bedrijf af? Dan moet je het geleende geld terugbetalen. Hierboven haalden we al aan dat je de looptijd moet letten, maar er is meer. Zo moet je ook naar de maandelijkse kosten van een lening kijken. Sommige ondernemers denken dat zij bij iedere geldverstrekker hetzelfde betalen voor een zakelijke lening, maar dit is een misvatting. De kosten kunnen per geldverstrekker zelfs flink verschillen.
Het verschil in kosten zit hem voornamelijk in de rente. Bovenop de maandelijkse aflossing betaal je namelijk rente over een zakelijke lening. Voordat je de lening afsluit, wordt het rentepercentage vastgesteld. Je betaalt de hele looptijd van jouw lening dezelfde rente. Hierdoor weet je hoeveel zakelijk lenen jou iedere maand kost. Kijk dus niet alleen maar naar de aflossing, maar vergeet de rente ook niet mee te nemen in jouw kostenberekening.
Waar sluit je de lening af?
Eerder in deze tekst haalden we al aan dat je bij talloze geldverstrekkers een zakelijke lening af kunt sluiten. Omdat niet iedere ondernemer zin heeft om zich te verdiepen in het aanbod, kiest menigeen lukdraak een geldverstrekker uit. Verstandig is dit niet. Als je dit wel doet, betaal je mogelijk onnodig veel rente over jouw zakelijke lening. Vergelijk aanbieders van zakelijke leningen daarom eerst voordat je een knoop doorhakt. Op deze manier weet je binnen de kortste keren waar je het beste een zakelijke lening af kunt sluiten.
Is een zakelijke lening de beste keuze voor jouw bedrijf?
Zoek je een financieringsvorm voor een langlopende investering? Dan is een zakelijke lening een uitstekende keuze. Toch vindt niet iedere ondernemer het prettig om een lening af te sluiten voor de aanschaf van een machine, voertuig of ander bedrijfsmiddel. Geldt dit ook voor jou? Dan biedt zakelijke lease mogelijk uitkomst.
Als je leaset hoef je jouw werkkapitaal niet aan te spreken. Hierdoor kun je altijd inspelen op veranderingen binnen jouw branche. Daarbij komt dat de financiering bij zakelijke lease altijd exact is afgestemd op de levensduur van een bedrijfsmiddel. Bij zakelijke lease betaal je een bedrijfsmiddel altijd in termijnen terug. Leuke bijkomstigheid is dat zakelijke leasen fiscaal aantrekkelijk is.