Duidelijke en rechtsgeldige gebruiksaanwijzing

30 Aug 2021

Duidelijke en rechtsgeldige gebruiksaanwijzing

Als producent van een product ben je over het algemeen verplicht om een gebruiksaanwijzing op te stellen. Middels de technische documentatie moet je laten zien hoe jouw product veilig gebruikt kan worden. In deze documentatie moeten altijd, afhankelijk van het product en de van toepassing zijnde wetgeving, een aantal wettelijk vastgelegde aspecten terugkomen. Je moet hierbij denken aan technische specificaties, maar ook aan bepaalde onderdelen, zoals een beschrijving van het beoogde gebruik, installatie instructies en onderhoudsinstructies. Een gebruiksaanwijzing moet dus niet alleen duidelijk, maar ook conform de wettelijke eisen zijn. 

Hoe komt een handleiding tot stand?

Het opstellen van een gebruiksaanwijzing lijkt op het eerste gezicht misschien eenvoudig. Maar er komt uiteindelijk toch heel wat bij kijken. Je wilt immers dat jouw gebruiksaanwijzing duidelijk is voor de gebruikers. En daarnaast heb je ook te maken met wettelijke eisen waaraan de handleiding moet voldoen. Dit maakt het opstellen van een goede gebruiksaanwijzing vaak toch wat lastiger. Met behulp van handige tools, zoals templates of een content management systeem kun jij jouw technische documentatie relatief eenvoudig opstellen. Dankzij professionele tools wordt het efficiënt maken van een rechtsgeldige en/of duidelijke gebruiksaanwijzing ineens een stuk eenvoudiger. Je kunt zo een kwalitatief goed document opstellen en tegelijkertijd tijd en daardoor ook geld besparen. 

Goede en heldere teksten gebruiken 

Een duidelijke en rechtsgeldige gebruiksaanwijzing is essentieel als je een product  vermarkt. Maar hoe moet je zo’n handleiding maken? Waar moet je precies op letten en welke stappen moet je doorlopen? Het opstellen van een goede handleiding begint altijd met het definiëren van de doelgroep. De doelgroep is namelijk bepalend voor de inhoud van de handleiding. Hoe communiceer je naar de betreffende doelgroep? Is de doelgroep duidelijk? Dan is het belangrijk om de Europese richtlijnen omtrent gebruiksaanwijzingen te bestuderen. Waar moet jouw gebruiksaanwijzing inhoudelijk aan voldoen? Vervolgens kan de daadwerkelijke opstelling van de handleiding beginnen. Na het bepalen van de indeling en het verzamelen van informatie kan de daadwerkelijke handleiding worden geschreven. 

Digitale en papieren gebruiksaanwijzing  

In de huidige wereld speelt digitalisering een grote rol. Steeds meer processen op allerlei verschillende vlakken worden gedigitaliseerd. Wil je als producent graag meegaan in deze moderne trend? Dan kun je ervoor kiezen om jouw gebruiksaanwijzing ook digitaal aan te bieden. Echter, je moet vooraf wel onderzoeken of een digitale gebruiksaanwijzing wel volstaat. In veel gevallen is het namelijk nog steeds verplicht om ook een papieren gebruiksaanwijzing te leveren. In dat geval zou je er wel voor kunnen kiezen om jouw handleiding ook digitaal aan te Voor welke vorm je uiteindelijk ook kiest, vaststaat dat elke gebruiksaanwijzing duidelijk en rechtsgeldig moet zijn. bieden. De digitale gebruiksaanwijzing dient in dit geval als aanvulling op de papieren versie.