De verschillen tussen beroepsaansprakelijkheidsverzekering en rechtsbijstandverzekering

25 Jun 2021

De verschillen tussen beroepsaansprakelijkheidsverzekering en rechtsbijstandverzekering

Wanneer je een eigen bedrijf hebt is het verstandig om je te verzekeren voor financiële schade. Je kunt hiervoor uit twee verschillende verzekeringen kiezen: beroepsaansprakelijkheidsverzekering en rechtsbijstandverzekering. Hieronder kun je lezen wat deze verzekeringen precies inhouden en wat de kenmerken zijn. 

Wat is beroepsaansprakelijkheidsverzekering?

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering gaat over beroepsfouten waar jouw bedrijf voor verantwoordelijk is. Dit komt vaak door verkeerd advies, plan, ontwerp of contract waardoor een klant of opdrachtgever financiële schade oploopt. Hiervoor kan de klant jou aansprakelijk stellen voor de schade die hij heeft opgelopen. Maar hierbij geldt ook dat wanneer een van jouw werknemers een fout heeft gemaakt, jij als bedrijfseigenaar aansprakelijk wordt gesteld. Er zijn wel drie manieren waarop je beroepsaansprakelijkheid kan voorkomen. De eerste is door het voorval te voorkomen. Probeer daarom de kans op beroepsfouten te beperken door je personeel te trainen en duidelijke instructies en protocollen te geven. Laat altijd het werk door meerdere mensen checken, zo kun je grote fouten voorkomen. Uiteindelijk ben jij als baas de eindverantwoordelijke en is het daarom verstandig om de final check bij grote projecten zelf uit te voeren. Ten tweede is het verstandig om duidelijke afspraken te maken, hierdoor weet je precies waar je aansprakelijk voor bent. Ook in de algemene voorwaarden kun je je aansprakelijkheid beperken. Doe wel eerst onderzoek of dit is toegestaan. Wanneer je de algemene voorwaarden gaat opstellen schakel dan altijd juridisch advies in. En als laatste punt is dat je een beroepsaansprakelijkheidsverzekering kan nemen voor als er financiële schade is. Daarnaast helpt een verzekeraar je ook bij het voorkomen en het beperken van schadeclaims. 

Wat is een rechtsbijstandverzekering?

Een rechtsbijstandverzekering is een verzekering die je kan krijgen wanneer je betrokken raakt bij een juridisch conflict. Juridisch bijstand wordt verzorgd door juristen die in dienst zijn bij de verzekeringsmaatschappij en soms worden de kosten van een externe advocaat vergoed. Veel mensen denken er pas over na om een rechtsbijstandverzekering aan te sluiten wanneer ze hulp en advies nodig hebben. Wanneer je dan pas een verzekering gaat afsluiten kan je het niet gelijk gebruiken. De verzekering geldt namelijk niet voor situaties die je aan hebt zien komen. Het kan wel zo zijn dat je korting krijgt op rechtsbijstand als je direct hulp of advies nodig hebt. Het kan bij sommige zaken voorkomen dat er een advocaat of een andere specialist nodig is, die niet bij de verzekeraar in dienst is. Voor deze externe kosten ben je dan verzekerd. Wanneer je een rechtsbijstandverzekering afsluit kun je kiezen tussen verschillende dekkingen. Het is daarom slim om Rechtsbijstandverzekering vergelijken, zo kun je de beste prijs voor je verzekering kiezen. Het kan namelijk ook zijn dat een andere verzekeraar beter bij jou past.