Creëer ruimte in je huis door licht

21 Dec 2020

Creëer ruimte in je huis door licht

De winter is gearriveerd en dat betekent dat we meer tijd thuis doorbrengen. In de winter wordt het eerder donker, waardoor we een uurtje minder lang licht hebben. We gaan naar ons werk wanneer het donker is en we komen thuis als het donker is. Het is daarom logisch dat wanneer we thuis komen we graag meer licht willen in huis. Sommige mensen hebben ook wel last van depressiviteit in de wintermaanden, dit komt dan vooral omdat het sneller donkerder wordt. In dit artikel ga ik je tips geven hoe je door middel van licht meer ruimte kan creëren en zo de donkere maanden door kan komen. 

Meubels

Ruimte kan je niet alleen maar creëren door licht, vaak heeft het ook te maken met de kleuren op je muren. Donkere kleuren kunnen vaak een kamer klein maken. Probeer dus donkere kleuren te vermijden in kleine ruimtes, zo voorkom je dat de ruimte er nog kleiner uit ziet. Maar ook de spullen die je in een ruimte hebt staan, hebben ook gevolgen voor het ruimtelijk gevoel. Probeer daarom te kiezen voor meubels die een dubbele functie hebben. Een voorbeeld van een meubel wat een dubbele functie heeft is een slaapbank, wanneer je hem opvouwt dient het als een bank. Ook zie je vaak van die kleine voetenbankjes waarin een opbergruimte zit verstopt. Probeer met dit soort meubels effectief om te gaan met de ruimte die je hebt. 

Daglicht

Naast dat meubels dus belangrijk zijn voor de ruimte in je huis, is licht ook een belangrijk onderdeel. Het geheim van een ruimtelijke ogend huis is veel licht. Naast dat natuurlijk licht heel belangrijk is, zijn lampen ook zeker van toevoeging op de ruimtes in huis. In de huiskamer kan je het beste een vloerlamp neerzetten naast de bank. Voor in de keuken waar de eettafel staat zou ik eerder kiezen voor een tafellamp wat een functionele functie heeft. In de slaapkamers en badkamers wordt er vaak gebruik gemaakt van een plafondlamp. Een voorbeeld van een plafondlamp zijn spotjes in het plafond, deze kun je vaak ook nog dimmen. Door de lampen te dimmen krijgt je een fijne sfeer in huis, waardoor je niet de hele avond in het felle licht hoeft te zitten.

Glas in huis

Een andere manier om ook veel ruimte te creëren in huis is door veel gebruik te maken van glas. Probeer zoveel mogelijk gebruik te maken van glazen deuren en ramen, dit zorgt voor meer ruimte in je huis. Maar naast dat je gebruik kan maken van glas, zijn spiegels ook een goede manier om meer ruimte te creëren in huis. Probeer voor lichte materialen te kiezen als het op meubels neer komt. En als je helemaal wilt uitpakken kan je uiteindelijk ook nog kiezen voor een dakraam.