No code development: wat is het en hoe werkt het?

25 Jan 2021

No code development: wat is het en hoe werkt het?

Een nieuwe applicatie laten maken – dat is niet een knoop die je zomaar doorhakt. Want voor het ontwikkelen van software is tijd, moeite en een flink budget nodig. Tenminste, dat was tot voor kort zo. No code development brengt daar verandering in. Ontdek hier wat no code development inhoudt, wat de voordelen ervan zijn en of het geschikt is voor jouw organisatie.

Wat is no code development?

De naam zegt het al: bij no code development bouw je software zonder hiervoor code te hoeven schrijven. Het vereist dus geen kennis van programmeertalen: vrijwel iedereen met een goed idee kan meteen aan de slag. Op een no code platform ontwikkel je door op een visuele manier een applicatie te modelleren.

Je zou dit visuele aspect kunnen vergelijken met de overstap van MS Dos naar MS Windows. Vroeger moest je met het toetsenbord programma’s starten door een commando in te typen. Het vergde kennis van deze commando’s en kostte veel tijd. Toen MS Dos plaatsmaakte voor MS Windows, konden gebruikers simpelweg het programma aanklikken om het te starten.


Hoe werkt een no code platform?

Bij no code development krijgen ontwikkelaars toegang tot een digitale bibliotheek vol elementen. Middels een drag-and-dropfunctionaliteit plaatsen ze de benodigde elementen in een visuele workflow. Een visuele composer bouwt meteen een bruikbaar prototype van de software. Deze applicatie kan worden gedraaid op allerlei devices: een desktop, laptop of mobiel apparaat. Tussentijds kunnen gebruikers deze eerste versie wijzigen of optimaliseren in het no code platform.

De voordelen van no code development

‘The future of coding is no coding at all.’ Die boude uitspraak deed GitHub-CEO Chris Wanstrath. Vrijwel niemand is een grotere autoriteit op het gebied van programmeren. Wanstrath baseert deze voorspelling op de grote voordelen die no code development heeft ten opzichte van traditioneel programmeren.

  • Laagdrempelig
    Voor no code development heb je geen IT- achtergrond of -specialisatie nodig. Zogeheten citizen developers kunnen vrijwel onmiddellijk hun wensen in applicaties verwerken.
  • Modulair
    Deze ontwikkelmethode maakt het mogelijk om een applicatie op te bouwen aan de hand van modules. Dat zijn op zichzelf staande en werkende stukjes software, die de bouwstenen vormen van je applicatie.
  • Innovatief
    Omdat een jarenlange IT-achtergrond niet noodzakelijk is, kunnen mensen met een business achtergrond nu software ontwikkelen. Dit zorgt voor een brede innovatiestroom en geeft een impuls aan je digitale transformatie.
  • Sneller
    Bij traditionele softwareontwikkeling moeten programmeurs alle code met de hand schrijven. Dat is tijdrovend. In een no code platform combineer je visuele bouwblokken tot een volledig functionele applicatie. Dit gaat tot wel acht maal sneller dan met traditionele programmeertechnieken.


Waar is no code wel en niet geschikt voor?

No code development kent veelzijdige toepassingen, maar is niet voor alles geschikt. Oplossingen waarbij deze programmeervorm wél past, zijn onder meer applicaties voor de backoffice, webapplicaties en mobiele applicaties. Over het algemeen lenen uitdagingen in het bedrijfsleven zich prima voor no code development.

Een no code platform is minder passend bij zaken als videogames, traffic management, foto- en videobewerking, wetenschappelijke berekeningen en data warehouses. Voor de ondersteunende processen kunnen vaak wel applicaties met no code worden ontwikkeld.