Iemand aansprakelijk stellen na letselschade

18 Nov 2020

Iemand aansprakelijk stellen na letselschade

Heeft u letselschade opgelopen door een ongeval en wilt u een vergoeding voor uw schade? Dan is het belangrijk dat je de wederpartij zo snel mogelijk aansprakelijk stelt voor de schade die u door de andere partij heeft opgelopen. Maar hoe stel je iemand aansprakelijk voor letselschade? 

U bent betrokken geraakt bij een verkeersongeluk, waarbij u gewond bent geraakt en u schade heeft aan de auto. Het kan ook zo zijn dat je tijdens een sport letselschade hebt opgelopen. De schade kan grote invloed hebben op uw leven. Je bent lang aan het herstellen van de verwondingen die je er aan over hebt gehouden, maar waarschijnlijk heb je ook allemaal kosten gemaakt die je normaal niet zou hebben. Het is daarom belangrijk dat je met een aansprakelijkheidsbrief de wederpartij aansprakelijk stelt voor deze onvoorziene kosten. In dit artikel vertel ik wat de stappen zijn om iemand aansprakelijk te stellen voor de letselschade die je hebt opgelopen. 

Iemand aansprakelijk stellen bij letselschade, wat houdt dat in?

Wanneer je een schadeclaim wilt indienen voor uw letselschade en op deze manier de kosten die zijn gemaakt door het ongeval vergoed wilt krijgen, moet je hiervoor de wederpartij aansprakelijk stellen voor het ongeval. Dit houdt in dat je aangeeft dat de wederpartij iets verkeerds heeft gedaan, waardoor u schade heeft geleden. Hiervoor moet je wel aan twee voorwaarden voldoen: er is sprake van onrecht en er is sprake van schade. Wanneer je dus schade hebt opgelopen buiten uw schuld om en er was een andere partij  betrokken, dan kun je deze persoon aansprakelijk stellen. Iemand aansprakelijk stellen is soms wat lastig, huur hiervoor een bedrijf of jurist in. Zij kunnen ook voor jou de letselschade berekenen.  

Wie is er aansprakelijk?

Soms is het heel simpel om aan te wijzen wie de aansprakelijkheid draagt voor het ongeval, bijvoorbeeld als de ander een verkeersfout maakt en jij daar het slachtoffer van bent geworden. Maar er zijn ook gevallen die iets lastiger in elkaar zitten, hier een paar voorbeelden: is het ongeval met een dier, bij een kettingbotsing en een ongeval tijdens werktijd. Iemand aansprakelijk stellen is dus niet altijd even makkelijk. 

Iemand snel aansprakelijk stellen voor letselschade

Nu denk je misschien waarom moet ik iemand zo snel na het ongeval aansprakelijk stellen, maar daar zijn een aantal redenen voor. Bij dit soort ongevallen kan de zaak verjaren. Als de zaak dan is verjaard, dan betekent het dat het ongeval te lang geleden is gebeurd en je er nu geen aanspraak meer op kunt maken. Een letselschadezaak verjaart na 5 jaar, bij andere zaken kunnen ze al na 3 jaar verjaren.De verjaringtermijn begint na het vaststellen van de schade. Je kunt iemand aansprakelijk stellen via een aansprakelijkheidsbrief.